Inleiding
De kogel is door de kerk. Scholen sluiten hun deuren voor onderwijs tot en met 6 april. Leraren blijven aan het werk om afstandsonderwijs vorm te geven en de opvangfunctie voor vitale beroepen te verzorgen samen met de kinderopvangcollega’s. Wij riepen hier zaterdagmiddag al toe op, met dank aan jullie input.
We merken dat er veel vragen zijn ten aanzien van de sluiting, de opvang en het afstandsonderwijs. Stel ze onder deze stelling (uiterlijk dinsdagavond), wij zullen de meest gestelde vragen daarna van antwoorden voorzien in overleg met minister Slob en de onderwijspartijen.
We gaan het sámen, zelf doen.
Bekijk de persconferentie van minister Bruins en minister Slob.
Wat als je weet dat leerlingen een onveilige thuissituatie hebben. Kunnen zij dan onder de regeling van vitale beroepsgroepen vallen? En hoe zou je dat aan die ouders kunnen communiceren? Of niet mee bemoeien…?
Ik ben onder de indruk hoe snel het onderwijs het onderwijs op afstand vorm heeft gegeven. Wat mij betreft een hele prestatie en het onderwijs heeft daarin weer een flinke prestatie heeft geleverd.
De kamerbrief van dinsdagmiddag biedt enerzijds hoop: ruimte voor het afnemen voor de schoolexamens en de doorgang van de centrale eindexamens. Anderzijds voel ik door de uitgangspunten maatwerk, PTA-wijzigingen, toetsen in kleine groepen, inzet van het derde tijdvak, niet “verplichten” toetsen en examens te maken ook een enorme langdurige werkdrukpiek aankomen, die ongeveer nu zouden starten en tot en met het derde tijdvak van het CSE eind augustus (+ nakijken) gaan lopen. Ik voel bij mijzelf, als docent van een examenvak op een middelbare school van een klein vak, de moed al in de schoenen zakken. Ik maak me zorgen of ik en mijn collega’s dat vol zouden houden…
Dat er, voor welk onderwijstype dan ook, een enorme bulk werk aan komt wanneer de scholen weer opstarten lijkt me evident.
Hoe ziet u de rol en taken van (examen)docenten de komende periode en met op welke manier houden we docenten in het zadel?
Beste Minister, ik wil eerst mijn complimenten geven dat u geluisterd hebt en luistert naar ons leraren. Trots ben ik op iedereen die de extra stap maakt om elkaar te helpen en ons hier doorheen te slaan. Echter vroeg ik mij af of er al is nagedacht wat de rol van de scholen wordt als we toch overgaan naar een ‘lockdown’? Wordt dit bijtijds voorgelegd aan de besturen. Ik zou graag hier op voorbereid zijn, zodat we minder plots hoeven te reageren. Graag hoor ik van u.
Allereerst: ik ben blij met dit besluit om leerlingen en docenten prioriteit te maken en samen te streven naar “flatten the curve”. De nieuwe vormen van onderwijs die we (schoolleidingen, leraren en leerlingen) nu met goede moed uitproberen vind ik ook een mooie toevoeging aan het onderwijs.
Maar als docent in het VO met examenklassen zijn er ook onzekerheden: mijn examenleerlingen hebben zorgen over hun eindexamens: gaan ze door?
Ik begrijp dat het wellicht nog wat vroeg is om hier al meer over te horen, maar wat is de laatste stand van zaken hieromtrent?
Dank!
Ik en mijn collega’s worden enorm geprezen door u en uw collega’s voor het werk wat we verrichten. Niet alleen door u maar ook in de media en door leerlingen en ouders! Wordt het niet eens tijd om ons daarvoor eerlijk te gaan belonen? Nog steeds is de kloof tussen PO en VO niet gedicht.
Niemand kan uitleggen waarom dit verschil er is! Als u uw ene kind 1 eu zakgeld geeft en de andere 2 eu ontstaan er toch ook scheve gezichten….
Ik ben benieuwd hoe wordt omgegaan met de eindtoets groep 8. Gaat deze door op vastgestelde datum? En hoeveel waarde wordt er straks aan deze toets gehecht nu de leerlingen weliswaar op afstand les krijgen maar dit niet van dezelfde kwaliteit zal/kan zijn als op de school zelf? Telt de score nog even zwaar, wordt de score in het vernieuwde toezichtskader van inspectie meegenomen waarbij de resultaten van de afgelopen drie jaar zullen meewegen in voldoende opbrengsten? Is het daarnaast per se nodig dat deze eindtoets wordt afgenomen dit schooljaar, kunnen we ook vertrouwen op het advies van de leerkracht/school?
Ik heb dezelfde vraag! Hoe gaan we om met de eindtoets? Moet deze doorgang vinden en wordt er rekening gehouden wat de kinderen de komende 3 weken hebben geleerd. We bieden veel aan maar of ieder kind het evenveel verwerkt en kan verwerken. Kansen gelijkheid speelt er hierbij door mijn hoofd.
Is er vertrouwen genoeg in de leerkracht die het eindadvies heeft gemaakt etc etc.
Zie ook de opmerking van AnnieM
Iedereen is vandaag hartstikke hard, creatief en vol betrokkenheid aan de slag gegaan om kinderen zo goed mogelijk thuis onderwijs te kunnen geven. Lespakketten op papier, lesaanbod digitaal. Ook allerlei ideeën om toch instructies te kunnen geven of het thuiswerk te monitoren. Ik ben wel erg benieuwd of t onderwijs straks na deze crisis wordt afgerekend door t kabinet op cijfers mochten bijv toch leerlingen achterstand oplopen, bepaalde gemiddelde scores niet worden behaald, uren niet zijn behaald enz…
Ondanks dat we met z’n allen zo goed mogelijk onderwijs willen bieden, zijn we natuurlijk erg afhankelijk wat ouders/ kinderen thuis doen en dat blijft een andere monitoring toch “spannend”.
Vraagje:
Er is sprake van dat groep acht een uitzondering is. Mogelijk zouden zij wel naar school moeten #Cito? Dat betekent dan ook dat ik moet gaan. Ik voel me daar niet fijn bij. Wat nu?
Bij ons op school zijn we vandaag en morgen druk bezig om werkpakketten te maken. De kinderen maken zoveel mogelijk de lessen uit de methode. Voor lessen waar instructie voor nodig is maken we werkboeken met herhalingsopdrachten. Woensdag kunnen ouders de pakketten komen ophalen. Wij blijven bereikbaar via SchouderCom voor vragen over het werk. Indien nodig bellen we met ouders/kinderen.
Ik wil graag weten hoe meneer Slob denkt over het inzetten van zwangere vrouwen bij de opvang van de kinderen. Ik weet dat we niet tot de risicogroep behoren, maar aangezien toch een vrij hoog percentage echt ziek wordt en dat absoluut niet goed is voor de zwangerschap, zou ik graag thuis willen werken.
Hallo Klaske, Ik denk dat je als zwangere je goed voor ogen moet houden dat schade aan je kind een leven lang duurt. Je hebt genoeg collega’s die niet zwanger zijn! Er is zoveel onbekend over dit nieuwe virus dat ik je aanraad niet af te gaan op de vele veronderstellingen over risico’s. Zelfs als ze onderbouwd zijn, gelden ze niet voor iedereen binnen die groep. Er kunnen altijd specifieke omstandigheden die maken dat jouw situatie anders uitpakt. Veel mensen maken de fout om statistiek toe te passen op het individu. Ik hoop dat je hier wat mee kunt.
idee: lessen landelijk klaarzetten . ( methodemakers mbv leerkrachten) Niet allemaal het wiel uitvinden. Ook leerkrahcten zoveel; mogelijk thuis blijven. Of indien nodig inzetten in zorg.
Dat hangt er maar net van af of je doet aan een individuele of klassikale benadering, dus in hoeverre je differentieert …
Heel erg mee eens! Nu doet elke school haar eigen ding. Gelukkig wordt er heel veel met elkaar gedeeld maar toch… landelijk moet er toch iets mogelijk zijn vanuit de methodemakers??
Beste minister Slob. Het ministerie van onderwijs en u als minister hebben aangeboden de scholen in Nederland daadwerkelijk te gaan ondersteunen. Wanneer mogen we deze ondersteuning verwachten en in welke vorm? Ik hoor graag van u.
Vraagje: moeten de lesuren door de kinderen ingehaald worden? Hoe zit het dan met de uren vd leerkrachten? Sommige teams moeten gewoon een hele dag op school zijn of anderen bv elke dag tot 13.00u. Zij maken dus gewoon uren op school. En kinderen maken door de opdrachten die ze voor thuis krijgen ook leeruurtjes. Hoe wordt dit allemaal verrekend ?
Ik wil graag weten of de eindcito voor groep 8 verplaatst kan worden.
Hoe gaan we na deze periode verder? 3 weken aanbod missen, hoe gaan we dat opvangen?
Voor mij staat veiligheid en gezondheid op één. Daarna zorg ik er zo goed mogelijk voor om de kinderen de mogelijkheid te geven om thuis dingen te blijven leren. Ik vertrouw ouders en kinderen er op dat ze mega hun best doen om de ontwikkeling van de kinderen gaande te houden. Meer dan dat kan ik niet doen. En ja, er zullen achterstanden zijn. Maar die heeft dan in dit geval iederéén. Daar kan je dus in je toetsen, beoordelingen, in het nieuwe schooljaar rekening mee houden.
Bij ons op school zijn we vandaag en morgen druk bezig om werkpakketten te maken. De kinderen maken zoveel mogelijk de lessen uit de methode. Voor lessen waar instructie voor nodig is maken we werkboeken met herhalingsopdrachten. Woensdag kunnen ouders de pakketten komen ophalen. Wij blijven bereikbaar via SchouderCom voor vragen over het werk. Indien nodig bellen we met ouders/kinderen.
Ik heb wel een vraag: mag de directie bijeenkomsten organiseren (studiemomenten ed) ook al zijn dit momenten met minder dan 10 personen?
Lijkt mij niet verantwoord. Laten we het vooral niet opzoeken en alleen waar noodzakelijk bij elkaar te komen.
Heb idd ook een vraag mbt de Centrale Eindtoets. Het meest logisch ( en reëel) zou zijn om deze op te schuiven zodat we de lestijd die we nu missen. Die vooral zou bestaan uit lesstof gericht op herhalen van doelen en oefenen op vraagstelling en toetsvasrdigheid van de (al dan niet digitale) eindtoets?
Wat dacht je ervan om hem dit jaar eens over te slaan? Hij heeft toch geen enkele waarde meer.
Kunnen we daarna zien hoe het bevalt zonder Eindtoets.
Hoe gaan we controleren of beide ouders daadwerkelijk virale beroepen hebben?
De lijst zal in de loop van de dag worden bijgewerkt en waarschijnlijk worden er beroepen aan toegevoegd. Dus uiteindelijk blijven de scholen gewoon open…..
Hoe houden jullie 1,5 meter afstand van de kinderen waarvoor je opvang regelt? Laat je de kinderen wel of niet samen spelen?
Wat een goed plan.
We zijn nu allemaal afzonderlijk het wiel aan het uitvinden. Laten we onze krachten bundelen.
Ik vind de vitale beroepsgroep niet altijd even duidelijk. Met name de beroepen die vallen onder de voedselketen. Daar zou ik graag verduidelijking in zien.
Kan er een algemene site komen, voor iedereen in Nederland beschikbaar, waar leerkrachten DOE activiteiten op kunnen zetten
Per vakgebied
Met doel erbij
Per groep
Handelend/ervaringsgericht
Zodat kinderen niet alleen achter ipad /computer zitten
Bijv
kleuters
drijven en zinken
Bouw een ziekenhuis
Tuin; ren 4 rondjes, zoek 6 takjes
Gr 5
cake bakken :
gewicht, inhoud
Recept omrekenen naar meerdere personen
Enz
Wat een goed plan.
We zijn nu allemaal afzonderlijk het wiel aan het uitvinden. Laten we onze krachten bundelen.
Wat wordt er afgesproken over eindtoetsen? Leerlingen, vooral groep 8, missen cruciale onderwijstijd. Verschuiven?
Thuisaanbod is in mij ogen geen onderwijstijd, hoe gaan we deze inhalen? Vakanties verschuiven/inkorten?
Wat gebeurt er met ons loon?
Voor wie maken we die Eindtoets nog? Hebben we deze nog nodig? Alle adviezen zijn gegeven. Misschien een kans om hem dit jaar helemaal niet af te nemen en dan te evalueren of we hem gemist hebben.
Als ervaren leerkracht in groep 8 durf ik dat wel aan.
Ik heb deze vraag al eerder gesteld op een ander forum: bij ons op school zijn er veel kinderen (van ouders die werkzaam zijn in de vitale beroepen), die eerst naar de voorschoolse opvang gaan, dan naar school en na schooltijd naar de naschoolse opvang. Deze kinderen komen dus op een dag nog steeds veel verschillende gezichten tegen met het risico van verspreiding van het virus. Is dit wenselijk? En kunnen we hier een oplossing voor vinden?
Waarom niet opvang waar het thuis hoort? Bij de opvang.
Wij hebben twee leerlingen op school maar we zijn niet ingericht als opvang.
Zowel mijn man als ik werken inneem vitaal beroep. Onze zoon zit op school en onze dochter op de opvang. Omdat ook ik naar school moet, Betekent dit dat mijn zoon naar school moet en mijn dochter naar de opvang. Dat vind ik enigzins krom, omdat je dan op allerlei locaties alsnog “blootgesteld” kan worden. Is het niet veel logischer als er van bovenaf wordt geregeld dat je, als je beide een vitaal beroep hebt, je als leerkracht gewoon je eigen kinderen mee mag nemen naar jouw eigen school? We bieden daar ook opvang.
Ja, ik was net dezelfde vraag aan het typen ?
Bij ons op school is dat de afspraak
Is er voor leraren die niet voor de klas staan (ik geef bijlessen) een mogelijkheid om zich op te geven als ondersteuner? Ik wil graag extra handen bieden, ook in de opvang en kinderen uitleg geven of online lesgeven kan ik. Het lerarentekort blijft nml bestaan.
De politieke beslissing om scholen te sluiten krijgt door de bijgevoegde lijst met vitale beroepen een bizarre draai.
Leerlingen blijven thuis maar, zoals minister Slob zei, iedere gezonde collega komt gewoon naar school om de opvang van kinderen van mensen met een vitale functie te verzorgen. Echter, ook leerkracht is een vitale functie (vraag is natuurlijk of dit zo is zonder de grote groep leerlingen; met de leerlingen verdwijnt ook het vitale karakter van het onderwijs, dunkt mij).
Nu krijgen we dus soms de kromme situatie dat leerkracht A verplicht naar school moet om leerlingen op te vangen van ouders met vitale functies. Echter, omdat leerkracht ook een vitale functie is, is de school/zijn de scholen waarop de kinderen van leerkracht A zitten, verplicht om die kinderen op te vangen als leerkracht A geen partner heeft of een partner die ook een vitale functie heeft.
Leerkracht B (en misschien ook nog leerkracht C en D) moet nu de kinderen van leerkracht A opvangen. Maar leerkrachten B, C en D hebben ook weer kinderen die vanwege de vitale functie van hun ouder(s) misschien ook weer opgevangen moeten worden.
Dus in plaats van een boel kleine één-tweetjes (ouder-leerkracht met eigen kind) in de veilige thuisomgeving, krijgen we nu een netwerk van ouders en kinderen in risicovolle omgevingen. Te bizar voor woorden dus.
Zijn er initiatieven bekend om kinderen te helpen die thuis geen computer hebben?
Wat kunnen en mogen we van ouders verwachten? Zij werken immers thuis. Ze kunnen niet de hele dag onderwijs begeleiden en werken.
De minister beloofde extra ondersteuning maar benoemde niet concreet hoe dat eruit gaat zien. Hoe gaan zij zorgen dat de scholen extra worden schoongemaakt? Krijgen we extra budget voor papieren handdoeken, handgel, desinfectiespray? Wij nemen dit soort dingen nu zelf mee en betalen deze middelen ook zelf.
Gaan we onderwijstijd inhalen door het inkorten van de zomervakantie? Of laten vervallen van de mei vakantie?
Als wij onderwijs voor thuis geven, krijgen de kinderen toch gewoon onderwijs nu? Hoeft een meivakantie niet te vervallen. Lijkt mij dan juist hard nodig om de leraren even te laten bijkomen.
Nou zeg, dat hoop ik toch niet. Ik vind deze tijd nog zwaarder dan het “normale ” werk. Heb ook nog zorg te dragen voor onze eigen kinderen . Goede vraag, maar ik hoop dat het antwoord direct is: nee natuurlijk niet…ook leerkrachten hebben tijd nodig om bij te komen.
Ik heb het nog nooit zo druk gehad met onderwijs regelen als vandaag en het is nog wel mijn vrije dag.
Als wij, leerkrachten, onderwijstijd voor leerlingen gaan inhalen door extra te werken in de meivakantie dan wel graag extra uitbetalen.
In hoeverre kunnen we als leerkracht gedwongen worden ons bloot te stellen aan de kinderen die wel op school gebracht worden ? Krijgen we alsnog ‘hulp’ in de vorm van extra maatregelen voor hygiëne / bescherming ?
Ben ik verplicht om kinderopvang te gaan doen als leerkracht?
Ik heb geen problemen met lessen op afstand, wel met entertainment team zijn.
Ik heb het nog nooit zo druk gehad met onderwijs regelen als vandaag en het is nog wel mijn vrije dag.
Als wij, leerkrachten, onderwijstijd voor leerlingen gaan inhalen door extra te werken in de meivakantie dan wel graag extra uitbetalen.
Mijn oa-stagiar komt nu nooit aan haar benodigde uren voor haar afstudeerdatum. Wordt ze hierop afgerekend?
Eerst mijn complimenten voor het duidelijke verhaal van onze minister. Laten we nu vooral aan de slag gaan!
Ik ben een benieuwd naar de uitwerking voor de examenkandidaten, voor deze groep moet snel duidelijkheid komen. Zou het mogelijk zijn om het aanpassen van PTA’s makkelijker te maken? Deze procedure (via mr en inspectie) is omslachtig. Veel toetsen kunnen denk ik wel komen te vervallen of op een andere manier gevraagd worden. Dit scheelt al een hoop gedoe en stress voor de leerlingen!
Ik vond het verhaal van Slob helemaal niet eerlijk. Hij noemde ouders en zieke leerkrachten als oorzaak van het sluiten van scholen.
Het was m.i. de Federatie van Specialisten, bestaande uit 20000 artsen, die opriepen om scholen te sluiten. Deze oproep kon echt niet meer worden genegeerd.
Voor wie geldt de opvangregeling? 1 of 2 ouders in vitale beroepen?
Ik heb al veel collega’s die niet kunnen komen vanwege verkoudheid of omdat ze de opvang van hun eigen kinderen niet kunnen regelen. Ik ben héél benieuwd naar wat er morgen allemaal op mijn bordje komt.
Wij hebben morgen 2 kinderen waarschijnlijk. Geen idee hoeveel er onaangekondigd komen..en voor later max 25. School van 650 ll. Ik ben er zelf niet want ik hoest.
Wij gaan druk bezig om vanaf woensdag op afstand lesgeven te kunnen geven en daar ben ik trots op! En natuurlijk begrijp ik dat we kinderen van ouders in vitale beroepen op moeten vangen, maar wat ik niet begrijp: we moeten allemaal onze wtf fysiek op school aanwezig zijn, terwijl iedereen wordt geadviseerd thuis te werken indien mogelijk. Wij kunnen dat, maar moeten wel allemaal naar school!