Actueel

Lees hier al het nieuws en hou jezelf op de hoogte.

07 april 2021 – Enquête onderwijsbevoegdheden
De kern van ons beroep is ons vakmanschap. Aan dat vakmanschap zijn ook bevoegdheden gekoppeld: “Wie mag zich leraar noemen?” De afgelopen jaren is op allerlei manieren getornd aan dat vakmanschap. Zo was er de commissie onderwijsbevoegdheden, afgelopen januari het wetsvoorstel bevoegdheden schoolonderwijs jonge & oudere kind en tenslotte de uitzonderingsregel die het mogelijk maakt om onbevoegde mensen voor de klas te zetten.

De Onderwijsbevoegdhedencommissie heeft zijn functie neergelegd met de oproep om zelf als beroepsgroep weer de regie terugpakken over ons vakmanschap. Vul daarom deze enquête vanuit de lerarenorganisaties in zodat we als leraren zelf de eerste stap kunnen zetten voor de komende herijking van ons beroep (voor 2023).

Meer info over dit dossier

2 april 2021 – factsheet aantal coronabesmettingen funderend onderwijs
Hierbij de meest actuele besmettingscijfers bijgewerkt t/m 28 maart.

01 april 2021 – Aanvragen Lerarenbeurs
Vanaf vandaag kan de lerarenbeurs weer worden aangevraagd via DUO. De lerarenbeurs kan worden aangevraagd voor een:

  • bachelor- of masteropleiding
  • postinitiële masteropleiding
  • premaster- of schakelprogramma dat voorafgaat aan een universitaire masteropleiding.

De aanvraagperiode voor de lerarenbeurs loopt van 1 april tot en met 15 mei.
We horen graag hoe het aanvragen van de lerarenbeurs verloopt. Eventuele knelpunten communiceren wij dan met het ministerie van OCW.


26 maart 2021 – Gratis webinar kansrijke interventies
Education Lab verzorgt op 7 april in samenwerking met Het Lerarencollectief en ResearchED het webinar InZICHT: wat werkt, waarom én hoe?
In deze webinar nemen onderzoekers en praktijkexperts je mee in de resultaten van het onderzoek naar de leergroei van de leerlingen tijdens de COVID-19-crisis. Vervolgens geven we je inzicht en praktische handvatten hoe om te gaan met de gevolgen in de praktijk.
Wat werkt, hoe werkt het en hoe is het voor ons als leraren werkbaar in de praktijk?
> Woensdag 7 april van 16.00 uur – 17.00 uur. Klik hier voor meer info.


25 maart 2021 – Advies Onderwijsraad: Tijd voor focus
Breng meer focus aan in de werkzaamheden van leraren én investeer in meer handen in en om de klas. Dat adviseert de Onderwijsraad in het advies Tijd voor focus. Download rapport.


16 maart 2021 – WEBINAR: CORONABELEID IN HET ONDERWIJS EN DE KINDEROPVANG
Welke rol spelen kinderen in de verspreiding van het coronavirus? Hoe werkt het bron- en contactonderzoek op school en in de kinderopvang? Wanneer moet een klas in quarantaine? En wat is het testbeleid?
Binnen het onderwijs en de kinderopvang leven vragen over het coronabeleid en wat dit precies betekent voor de school en de kinderopvangorganisatie. Daarom organiseren GGD Hollands Midden en de ministeries van OCW en SZW in samenwerking met GGD GHOR Nederland en LCI/RIVM op donderdag 25 maart een webinar over corona en de maatregelen in het onderwijs en kinderopvang. Scholen krijgen tijdens het webinar handvatten van de GGD om het coronabeleid op school toe te passen. Met de webinars hopen we het onderwijspersoneel beter op de hoogte te brengen van waarom bepaalde maatregelen worden genomen en hoe ze hiermee om kunnen gaan.
Kijk het webinar hier terug.


8 maart 2021 – Uitslag peiling heropening scholen
Afgelopen weekend vroegen we naar jullie ervaring met betrekking tot heropening van de scholen. Heel waardevol, omdat jullie degenen zijn die er nu elke dag weer voor staan. Binnen een paar uur hadden we meer dan 3000 reacties. Deze hebben wij meegenomen naar het corona-overleg met het ministerie en onderwijspartners, en delen wij hier ook met jullie. Bedankt voor de snelle en uitgebreide reacties, op deze manier kunnen wij jullie goed vertegenwoordigen. Zo gaan we het sámen, zèlf doen!

 

Nieuwsbrief

agenda

Twitter feed

Goede uiteenzetting van het @Onderwijsraad advies #tijdvoorfocus door @rkneyber Erken de ongelijkheid! Investeer in onderwijsprofessionals! Wat komt dat me bekend voor:) @Lerarencollect @BAcademiciB @daisym41