Terugblik Lerarencollectief

Het Lerarencollectief heeft actief bestaan van februari 2020 tot en met 28 juni 2023. In die drie jaar is er door dit Lerarencollectief veel in gang gezet. Als zuiver onderwijsinhoudelijke beroepsvereniging voor leraren zijn de Lerarenraad als bestuur, bestaande uit leraren Primair Onderwijs (PO), samen met de kwartiermakers Voortgezet Onderwijs (VO) en de led en erin geslaagd het vakmanschap van de leraar aan de bestuurlijke tafels te laten zien, horen en bevragen.

Voor het eerst zat de leraar, niet als eenling, maar georganiseerd in een beroepsvereniging, zélf aan tafel bij het vormgeven van onderwijsbeleid. Ondanks veel successen is het Lerarencollectief in de zomer van 2023 toch ter ziele gegaan. Het bestuur en de leden stelden vast dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om tot de benodigde opschaling van de organisatie te komen. De belangrijkste oorzaak daarvoor ligt in de inrichting van het politiek-bestuurlijke onderwijsveld.

Om als beroepsvereniging daadwerkelijk op structurele wijze zuiver kwalitatief bij te dragen aan goed onderwijsbeleid is erkenning binnen het politiek-bestuurlijke veld een noodzakelijke voorwaarde. Alleen dan kan een beroepsvereniging zich bestendig manifesteren en zich verder ontwikkelen. Met deze publicatie maken we in de vorm van een learning history de balans op van drie jaar Lerarencollectief en delen we wat we hebben geleerd. Het Lerarencollectief bestond uit louter leraren; en aangezien leraren specialisten in leren en onderwijzen zijn, is het logisch om zelf ook aan professionele reflectie te doen en de ervaringen, lessen en dilemma’s die we in drie jaar hebben opgedaan op te tekenen en te delen. We kijken niet alleen om. De wijsheid die we geoogst hebben bevat belangrijke richtingaanwijzers die gebruikt kunnen worden om in de toekomst wél tot een bestendige beroepsgroepsorganisatie van leraren te komen.

Namens de lerarenraad,

Sharon Martens
Voorzitter Lerarencollectief