Reactie van Collectief over het sluiten van scholen vanwege het coronavirus

Het Lerarencollectief raadt alle leraren aan de richtlijnen van het RIVM/GGD te volgen aangaande corona en in samenspraak met collega’s en schoolleider passende maatregelen te treffen op hun eigen school. Uit een flitspeiling van het Lerarencollectief blijkt dat er grote onduidelijkheid bestaat onder leraren na de persconferentie van de drie Brabantse burgemeesters gistermiddag. Binnen een paar uur reageerden honderden leraren op de stelling ‘Het is een goed idee om de scholen in Brabant open te laten’ naar aanleiding van die persconferentie. Ruim 85% van de leraren is het niet met deze stelling eens.

De persconferentie heeft een aantal onduidelijkheden opgeroepen, zoals ook verwoord door Brabantse onderwijsbestuurders, het Lerarencollectief vat de belangrijkste vragen als volgt samen:

 • Hoe verhoudt de oproep tot het ‘optimaal vervullen van de opvangfunctie van scholen’ zich met ‘sociale onthouding’?
 • Kinderen blijken minder vatbaar voor het coronavirus, maar betekent dit ook dat zij het virus niet of minder kunnen overbrengen?
 • Hoe verhoudt de oproep tot het zoveel mogelijk openhouden van de scholen in Noord Brabant zich met vergelijkbare Europese landen die scholen sluiten in hun meest getroffen zones (Spanje, Duitsland) of zelfs overgaan tot landelijk sluiting (Polen, Oostenrijk, Griekenland)?

Een antwoord op deze vragen vanuit het RIVM zou de ontstane onduidelijkheid in relatie met de oproep van de Brabantse Veiligheidsregio kunnen wegnemen.

Uitslag van de poll over het sluiten van scholen vanwege corona

Is het een goed idee om de scholen open te houden. (klik om te vergroten)

Bekijk de peiling-pagina en reacties voor meer informatie en input via https://lerarencollectief.nl/scholen-in-brabant-open-laten/.

12 antwoorden
 1. Jeannette Wezelenburg
  Jeannette Wezelenburg zegt:

  Jammer dat basispoort er al snel uitlag.
  Landelijk overzicht van praktische online sites die al voorgeselecteerd zijn had ik fijn gevonden.
  Nu is iedere school heel druk alle digitale sites en aanpassingen te zoeken.
  Cito eindtoets 3 weken uit stellen.

  Beantwoorden
 2. Paultjuh
  Paultjuh zegt:

  Beste collega’s, vandaag op OBS De Droomboom te Heerlen, hebben zich 2 kinderen gemeld (van de 300 leerlingen), die opgevangen dienden te worden. Vier collega’s (van de 28) zijn met lichte klachten thuis gebleven. Alle ouders zijn geïnformeerd via ISY. Hier zijn ook verschillende sites aangeboden, zodat de ouders de kinderen thuis kunnen laten oefenen. Ouders dienen hierin verantwoordelijkheid te nemen. De oefeningen zijn vooral bedoeld ter herhaling. Op school zijn voorlopig 2 mensen fysiek aanwezig. Vanaf thuis houdt iedereen zijn mail in de gaten. Tot nader order.

  Beantwoorden
 3. Daan_van_Zundert
  Daan_van_Zundert zegt:

  Op dit moment zijn ook wij bezig met het inrichten van het thuisonderwijs. Dit wordt digitaal. Het verzorgen van dit onderwijs kan natuurlijk ook vanuit huis. Toch worden wij op mijn school nog steeds geacht om daar fysiek aanwezig te zijn. Dit strookt niet met de oproep om zo veel mogelijk thuis te werken. In hoeverre kunnen schoolteams verplicht worden om op school aanwezig te zijn?

  Beantwoorden
 4. Petronel15
  Petronel15 zegt:

  Basisscholen moeten onmiddellijk sluiten en zijn een brandhaard van besmetting, omdat scholen met 30 kinderen tenminste 6 uur lang op 48 m2 gepropt zitten en dus is besmetting onvermijdelijk en die kinderen gaan dan naar huis en besmetten dan hun omgeving. Daarnaast is de schoonmaak sinds de Europese aanbesteding tot een dramatisch niveau gedaald en daardoor zal de besmetting nog sneller verlopen. Daarnaast hebben wij een continu rooster en geen extra schoonmaakuren dus de kinderen en juffen bivakkeren de hele dag tussen in hun eigen vuil, kruimels op de grond en plakkerige tafels. Verder 5 kleuter w.c ‘s voor 120 kleuters die schoongemaakt worden door schoonmakers die met hun stinkende dweilstokken een veeg over de grond halen en dan die dweil dan weer terug zetten in hun stinkende schoonmaak hok. Onderbetaalde Schoonmakers die in een veel te kort tijdbestek met een halfbakken stofzuiger de school zuigen. Het mag allemaal in Nederland!

  Beantwoorden
 5. Paultjuh
  Paultjuh zegt:

  Wat ik vreemd vind, overal is voorzichtigheid geboden, behalve in mijn klaslokaal te Heerlen. Met 31 kinderen op elkaars lip zitten terwijl voetbalwedstrijden worden afgelast en de kunstbeurs Tefaf te Maastricht is afgeblazen, om maar twee voorbeelden te noemen. Daarbij dragen kinderen het virus en voelen ze zich niet ziek, maar kunnen ze wel het virus overbrengen. Kortom, hoe lang moeten wij ons nog blootstellen aan besmettingsgevaar?

  Beantwoorden
 6. Adelei
  Adelei zegt:

  Zowel gisteren als vandaag in Nieuwsuur stellen deskundigen dat mensen met milde klachten anderen met covid-19 kunnen besmetten. Ik vind dat dit nieuwe inzicht noopt tot strakkere maatregelen op scholen. Er is nu buiten Brabant nog geen dringend appèl op ouders gedaan om hoestende kindeten thuis te houden. Ik vind dat wel tijd worden. Ik heb zelf een leerling in de klas waarvan een Italiaanse ouder afgelopen zondag naar Nederland is gekomen en ook al twee keer in mijn klas is geweest. Ik vind dat situaties die vermijdbaar zijn en dus ook zouden moeten worden opgepakt door directies en besturen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *