Corona Update

24 maart 2021: Informatie voor het funderend onderwijs over het Nationaal Programma Onderwijs

De afgelopen weken hebben wij van jullie veel vragen ontvangen omtrent het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Hoeveel geld gaat er naar elke school? Welke interventies komen er op de lijst te staan? Wie bepaalt welke interventie gekozen wordt? Wat als ons idee er niet op staat? Hoe moet ik de behoeften/ achterstanden van mijn leerlingen in beeld brengen? Wanneer moet dit alles gebeuren?
Kortom, er was nog veel onduidelijk.
In de overleggen met het Ministerie van OC&W hebben wij wekelijks aangegeven als beroepsgroep graag betrokken te worden bij de verdere uitwerking en dat wij leraren snakken naar informatie over de verdere invulling van het Nationaal Programma. Enerzijds zitten we nog midden in de pandemie, maar anderzijds zijn we inmiddels alweer hard aan het werk met onze leerlingen.

Minister Slob heeft een brief naar alle scholen verstuurd waarin hij een en ander verduidelijkt aan leraren, directeuren en bestuurders. Ook is er een tijdspad opgesteld. Beide documenten zijn hieronder in te zien.

17 februari 2021: Kabinet trekt miljarden uit voor onderwijs.

Vandaag heeft minister Slob in een persconferentie aangegeven in totaal 8,5 miljard voor het totale onderwijs uit te trekken; minimaal 180.000 euro per school. Dit uniek Nationaal Programma ondersteunt ons in tijd, ruimte en middelen voor nu en in de toekomst bij het bieden van kwalitatief goed onderwijs. Er is veel waardering uitgesproken voor het harde werken en vertrouwen in de professionaliteit van de leraar.

Als Lerarencollectief hebben wij gepleit voor de mogelijkheid tot maatwerk voor scholen en dat het geld rechtstreeks naar de scholen zelf gaat. Daarnaast moet de leraar als onderwijsprofessional mee kunnen bepalen conform de werkwijze van de werkdrukmiddelen hoe het geld ingezet gaat worden.

Deze punten zijn opgenomen in het plan en wij zijn erg benieuwd hoe jullie de beschikbare gelden willen inzetten op jullie school. Laat je reactie hieronder achter.

Update opening basisscholen

Beste collega’s

De basisscholen zijn weer geopend. Er zijn echter ook nog steeds zorgen. Daarom blijven we op een constructieve en kritische manier betrokken bij dit proces om jullie stem te laten horen.

De meeste recente protocollen en de Q&A zijn te vinden op: https://www.lesopafstand.nl/

Jouw vragen

Laat hieronder je vragen achter! Wij bundelen deze en beantwoorden ze of laten ze beantwoorden.

Dank! Groet de Lerarenraad

135 antwoorden
« Oudere reacties
 1. Eva
  Eva zegt:

  Ik werk op dit moment nog thuis, omdat mijn partner in de risicogroep zit. Mijn collega’s werken wel op school.
  Nadat in het begin alle vergaderingen/studiemomenten via Teams plaatsvonden, is dat sinds vorige week veranderd. Vergaderingen, studiedagen etc. vinden nu allemaal fysiek op school plaats. Was het niet de afspraak dat scholen alleen open zijn voor onderwijs en dat andere momenten online moeten plaatsvinden? Of heb ik dat verkeerd begrepen en mag elke school dat voor zichzelf beslissen?

  Beantwoorden
 2. Aafke
  Aafke zegt:

  Vanwege risicogroep zou ik als basispooler alleen op mijn stamschool willen werken. Kunnen jullie aangeven of dat mogelijk zou moeten zijn? Of kan ik verplicht worden om ergens in te vallen en als ik dat niet doe om ontslag te moeten nemen?

  Beantwoorden
 3. barbaravgessel
  barbaravgessel zegt:

  Hallo,

  Op onze school stellen ze de mondkapjes verplicht voor de leerlingen van de groepen 7/8. Volgens mij is het een advies en kan school dit niet verplichten? Daarnaast worstel ik met het feit of ik dat moet gaan handhaven. Ik voel daar eerlijk gezegd niets voor. Ben ik dat verplicht? Ik maak me zorgen over al die maatregelen die het werk bijna onuitvoerbaar maken. Kan ik aansprakelijk worden gesteld als er een maatregel niet voldoende uitgevoerd kan worden?

  Beantwoorden
 4. Linda
  Linda zegt:

  Hoe gaat het wanneer mijn dochtertje van 4 niet naar school mag vanwege snotneus, klachten of quarantaine vanuit haar school?
  Mijn man werkt in een cruciale beroepsgroep.
  Mag ik dan thuisblijven als leerkracht zijnde?
  Opa’s en oma’s inschakelen is dan namelijk geen optie.

  Beantwoorden
  • Roos
   Roos zegt:

   Ik zit met hetzelfde probleem. School van mijn dochter heeft gezegd: kinderen met snotneus mogen niet komen. Wat ik ook heel logisch vind.

   En dan? Mijn vriend werkt ook in een vitale sector.

   Moet ik dan verlof opnemen? En mijn klas thuisblijven?

  • Evelien
   Evelien zegt:

   Hier hetzelfde!!
   Genoeg juffen met jonge basisschoolkindjes toch?

   Oppas vragen omdat ons eigen kind niet naar school mag, best heel raar toch? Dat horen we zelf op te vangen!

 5. Danielle Meijer
  Danielle Meijer zegt:

  Het is mij nog steeds niet duidelijk hoe je kunt weten of er corona heerst in je groep als ouders weigeren om hun kind te laten testen

  Beantwoorden
 6. Sonja
  Sonja zegt:

  Bij ons op school vangt de BSO 25 leerlingen op in de noodopvang, groep 1 tm 7. Dit zijn leerlingen van 3 scholen. In 1 ruimte in de school. Wij werken in cohorten, verschillende start- en eindtijden, eigen pauzes etc. Zinloos als de bso zo is georganiseerd, kunnen niet splitsen vanwege inzet. Als dit niet wordt geregeld kun je alle regels om een virusinfectie te voorkomen eigenlijk skippen toch? Grote zorgen hierdoor bij onderwijzend personeel.

  Beantwoorden
 7. Lenny
  Lenny zegt:

  Bij de eerste aankondiging over de heropening scholen heeft Slob aangegeven dat je in overleg met je werkgever vervangend werk kon doen als je mantelzorger was of in de risico groep zat of thuis iemand had in de risicogroep. Dit is bij mij het geval, zoals bij velen. Ik wil dus thuis werken of onder veiligere omstandigheden. Nu is het niet duidelijk of met deze belofte van Slob, mijn vervanging geregeld kan worden en of ik dus vervangen mag worden. Anders zit mijn klas dus zonder leerkracht. Kunnen jullie hier duidelijkheid over geven?

  Beantwoorden
« Oudere reacties

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *