Avond van de leraar #3: maandag 19 september

Het Lerarencollectief organiseert meerdere keren per jaar de Avond van de Leraar. Maandag 19 september is het alweer tijd voor de derde editie die in het thema staat van Burgerschapsonderwijs. Sluit je ook aan fysiek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, of online via de livestream?

Burgerschapsonderwijs is een veel besproken onderwerp. Naast taal en rekenen heeft minister Wiersma burgerschap aangewezen als een van de basisvaardigheden waar het onderwijs zich vol op moet richten. Tegelijkertijd wijst de Onderwijsinspectie op een jarenlange neergang van burgerschapsvaardigheden van leerlingen. Scholen hebbende wettelijke opdracht om leerlingen kennis bij te brengen van de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en om een oefenplaats te bieden waar leerlingen kunnen oefenen met de vaardigheden die ze nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Scholen zijn echter vrij in de manier waarop ze deze opdracht invullen, wat leidt tot grote verschillen in het burgerschapsonderwijs dat leerlingen krijgen. Veel leraren geven aan dat ze kennis en vaardigheden missen om burgerschapsonderwijs in de klas te brengen.

Tijdens de derde Avond van de Leraar gaan we met de sprekers en het publiek in gesprek in twee rondes. Wat is burgerschap en welke invulling zou burgerschapsonderwijs moeten hebben? We gaan hierover in gesprek met Bram Eidhof, Dilara Bilgiç, Paul Kirschner en Piet van der Ploeg.

In de tweede ronde hebben we een groepsgesprek met leraren uit het primair- en voortgezet onderwijs over de vraag wat leraren nodig hebben om burgerschaponderwijs in de praktijk te brengen. Welke kennis en vaardigheden hebben leraren nodig? Welke mogelijkheden zijn er om burgerschaponderwijs vorm te geven? Welke beperkingen ervaren ze? Leraren delen en reflecteren in dit gedeelte hun ervaringen en bevindingen uit het praktijk.

We gaan hierover in gesprek met Caroline Verschoor-Plomp, Annelou Molendijk en Ineke Renkema-Betten. Ook de mensen uit het publiek zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek. Tijdens de Avond van de Leraar is het publiek van harte uitgenodigd mee te denken en mee te praten, hier zal dan ook regelmatig tijd en ruimte voor geboden worden tijdens het programma.

De avond is van 20.00 – 22.00 uur bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en is live online te volgen te Ben jij hierbij? Meld je aan via deze link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *